zaterdag 25 juli 2015

Mijmeringen

Het is niet meer enthousiast dromen van een andere wereld!
Zekerheden worden belaagd door verbazing, door ongeloof, door knagende onzekerheden en twijfel.
We worden heen en weer gebalanceerd met een rugzak vol tegenstrijdige gevoelens zoals een zwalpend schip waarvan het roer tilt is geslagen.
Het is een emotioneel zware confrontatie met armoede in zijn pure naaktheid, in zijn laagste en meest onmenselijke vorm!
Gedaan met dromen van een andere, meer empathische wereld. We zitten met krot en mot helemaal vast in de onzinnigheid en de uitzichtloosheid van de plaatselijke levensomstandigheden.
Wat we hier samen doen? Een druppel op een hete plaat? NO WAY!!
Met zijn allen zetten we onze schouders onder ons project. Met 18 handen gaan we de uitdaging aan om 10 leprozenhuisjes te renoveren en op te kalefateren.
Het enthousiasme van de dorpelingen is immens, hun dankbaarheid is weergaloos en 200 % gemeend! We proberen ons elke dag opnieuw samen met hen in te leven in hun voor ons alles behalve benijdenswaardige situatie(s), in hun context.
Ons bouwkamp geeft ons ook de kans om letterlijk en figuurlijk stil te staan bij onze westerse over gestructureerde samenleving waarin onze mallemolen draait rond prestatie, opbrengst, winst, beleggen en comfort. Wij, we hollen onszelf voorbij! Weten we nog waarheen?! We denken dat we het nog weten door de duizenden mogelijkheden en aanbiedingen die op onze schoot worden gegooid. Een ongezonde en soms pretentieuze (sorry voor het woord) vanzelfsprekendheid ontstaat!
MAAR!!
+ dank zij ons mekaar dragen, steunen en aanmoedigen
+ dank zij de aanhankelijkheid en de eerlijke waardering van de dorpelingen
+ dank zij hun immense vriendschap      
zijn geen grote woorden en grootspraak nodig om kleine en duurzame dingen te doen.
Met een warme en welgemeende knuffel aan jullie, bouwkampertjes, voor de openheid en de inzet waarmee jullie dit bouwkamp tot een onvergetelijk einde willen brengen!
Genegen aan allemaal, ook aan jullie ouders, die jullie een onvergetelijke kans bieden om onze wereld vanuit een ander gezichtspunt te bekijken, te benaderen en  te evalueren.
Met grote en stille waardering.


camiel

4 opmerkingen:

  1. Heel lang geleden dat ik nog zo'n treffende woorden las. Met dank.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ontroerend mooi geschreven, Camiel ...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ontroerend mooi geschreven, Camiel ...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel mooi geschreven va :-) Ik kijk al uit naar je relaas als je terug bent. Geniet nog van je laatste dagen en tot heel binnenkort (waarschijnlijk eerst op Skype).

    kus, x J

    BeantwoordenVerwijderen